3. TESİSİLER KURULUMU VE DANIŞMANLIĞI

Zeytine Dair Danışmanlık Bilgilerini incelemek  İçin Aşağıdaki Linke Dokunuz

Zeytine Dair Olivasa Eğitim Danışmalık Hizmet Bilgileri
Lütfen taleperlinizi info@olivasa.com.tr mail adresine yollayınız

3.1. Zeytinyağı Üretim Teknolojisi

Zeytinlerden iyi kalitede bir zeytinyağı elde edilmesi:

  • İşlenen zeytinlerin çeşidine,
  • Yetiştirilen bölgenin coğrafi durumu ve iklim özelliklerine, ağacın beslenme durumuna,
  • Zeytinin olgunluk derecesine ve derim zamanına,
  • Ekstraksiyon tipine,
  • Elde edilen zeytinyağlarının muhafaza koşullarına bağlıdır.

Zeytinyağı Üretimindeki Başlıca İşlem Basamakları

  1. Hasat zamanının belirlenmesi.
  2. Zeytinlerin hasadı.
  3. Zeytinlerin taşınması ve depolanması.
  4. Zeytinin yağa işlenmesi.
  • Yaprak ayırma ve kırma.
  • Kırma ve yoğurma.
  • Katı ve sıvı fazların birbirinden ayrılması (presleme, santrifüj dekantasyon, sinolea veya perkolasyon).
  • Yağ ve kara suyun ayrılması.
  • Yağın yıkanması ve filtrasyonu.
  1. Zeytinyağının depolanması.
  2. Zeytinyağının ambalajlanması.

Zeytinyağı Fabrikası Kurulumu

Zeytinyağı fabrikası kurma maliyeti, bu alanda yatırım yapacak olan girişimciler tarafından merak edilmektedir. Maliyetleri etkileyen farklı hususlar olduğundan net bir rakam vermek zor olsa da ortalama rakamlardan bahsetmek mümkündür.
Zeytinyağı, birçok alanda kullanılan bir üründür. Bu yüzden talep, her geçen gün biraz daha artar. İlgili durum ise zeytinyağı fabrikası sahiplerinin daha fazla kar elde etmesini ve kazanç sağlamasını mümkün kılar.

Zeytinyağı Fabrikası Nasıl Kurulur?
Zeytinyağı fabrikası kurmak için öncelikle detaylı bir fizibilite çalışması yapılması gerekir. Nihayetinde böylesine büyük bir üretim tesisi, ciddi bir maliyeti gerektirir. Yapılan harcamaların ne kadarının geri döneceği, elde edilecek kazanç ve finansal hususlara ilişkin diğer detaylar, ancak fizibilite raporuyla ortaya konacaktır.

Kurulacak olan fabrikada birçok ekipman yer alacaktır. Bu ekipmanlar, fabrikanın kapasitesine ve işleyiş şekline göre farklılık gösterebilir. Ancak genel itibariyle şu ekipmanların olması gerektiği ifade edilebilir:

  • Zeytin taşıma bandı
  • Yıkama kazanı / bandı
  • Kırıcı makine
  • Malaksör
  • Dekantör ve separatör üniteleri
  • Kazan makinesi

Burada yer alan ekipmanlar ile kurulacak modern bir fabrika, neredeyse tüm üretim sürecinin insan eli değmeden yapılmasına imkan verir. Böylece istenen hijyen şartlarında üretim, çok daha kolay ve çok daha hızlı bir şekilde yapılır.

Zeytinyağı Fabrikası Kurma Şartları
Zeytinyağı fabrikası kurmak için bazı şartların sağlanması gerekir. Bu şartlar şunlardır:

  • En az 200 m2 büyüklüğü sahip kapalı alan
  • Elektrik ve su tesisatları bağlantıları
  • Gerekli resmi prosedürlere ilişkin belgeler
  • Zeytin bahçelerine yakın bir lokasyon
  • Üretilen zeytinyağları için lojistik sorunu olmayan lokasyon
  • Sermaye (Zeytinyağı fabrikası kurma maliyeti)

Bu şartlar incelendiğinde, uygun bir lokasyondaki yeterli büyüklüğe sahip kapalı alan ile sermayenin, en önemli unsurlar olduğu ifade edilebilir.

Zeytinyağı Fabrikası Kurma Maliyeti 2023
Zeytinyağı fabrikası kurma maliyeti, ortalama olarak 8-15 milyon TL’dir. Ancak bu rakam ortalama olup, kullanılacak olan ekipmana, fabrikanın kapasitesine ve inşaat maliyetlerine bağlı olarak değişebilir.

Zeytinyağı fabrikası denildiğinde farklı tipte üretim tesisleri olabileceği unutulmamalıdır. Kapasite, üretimde kullanılacak makineler ve lokasyon, maliyetler üzerindeki en önemli etkenlerdir.

Zeytinyağı Fabrikası Hibe Desteği
Zeytinyağı fabrikası hibe desteği, KOSGEB tarafından verilmektedir. KOSGEB, gerekli şartları taşıyan üretim tesisleri için her yıl belirlenen sınıra kadar hibe desteği verir. Bu durum, zeytinyağı fabrikası kurma maliyetinin ciddi anlamda azalması demektir.
KOSGEB, üretim tesisinin kurulduğu bölgeye bağlı olarak toplam maliyetin %60’ına kadar hibe desteği verir. Bunun için üretime yönelik makinaların alınması, istihdam oluşturulması gibi şartların yerine getirilmesi gerekir.
Bir diğer hibe veren kuruluş ise TKDK’dir (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu). TKDK, gerekli şartların sağlanması durumunda %65’e varan oranlarda hibe desteği sağlar.
Söz konusu desteklerden aynı anda yararlanmak mümkün değildir. İki seçenekten biri tercih edilerek, maliyetler düşürülebilir. Hibelerin kendilerine özel şartlarının dikkate alınması gerektiği unutulmamalıdır.

Zeytinyağı Fabrikası Kazancı
Zeytinyağı fabrikası kazancı, fabrikanın üretim kapasitesi ve iş yoğunluğuna bağlı olarak farklılık gösterir. Ayrıca fabrikanın hangi fiyata zeytinyağı üretimi yaptığı da önemlidir.

%10’u ile %15’lik bölümü karşılığında sıkım yapar. Zeytinyağın güncel fiyatına göre zeytinyağı fabrikası kazancı değişir.
Zeytinyağı fabrikası kurma maliyeti ve kazancına ilişkin detaylar bu şekildedir. Verilen rakamlar ortalama olup, farklı unsurlara göre değişebilir.

Detaylı bilgi için aşağıdaki linke dokunarak PDF olarak kullanabilirsiniz
Üretim Teknolojisi Sunu

3.2. Zeytinyağının Depolanması

1. Zeytinyağının Depolanması

– Hangi yöntemle olursa olun, üretilen natürel zeytinyağı tüketiciye ulaşmadan önce, kalitesinde oluşabilecek bozulmaların önlenmesi için uygun koşullarda depolanmalıdır.
– Çünkü zeytinyağının depolanması sırasında enzimatik veya kimyasal tepkimeler sonucu oluşabilecek hidrolitik ve oksidatif tepkimelere bağlı bozulmalar geri dönüşsüzdür ve depolama şartlarıyla iç içedir.
– Tortulu su fazının yağla uzun süre temasta kalması ile hidrolitik acılaşma ve özellikle anaerob mikroorganizmalar için uygun bir ortam oluştuğundan, yağda istenmeyen tat ve koku maddelerinin oluşumu da kolaylaşmaktadır.
– Yağa depolama materyalinden metal iyonlarının karışması, serbest radikallerin oluşumu ve bunu izleyen oksidatif bozulma tepkimeler üzerine etkili olması dışında, yağda metalik bir tat dönüşümüne de neden olabilmektedir.
– Bu nedenle sadece depolama ve taşıma sırasında değil, yağın tüm üretim aşamalarında kullanılan bütün metalik cihaz, donanım ve ambalaj materyaller; cam, reçine, emaye veya uygun diğer bir materyalle kaplanarak sırlandırılmalıdır.
– İşletmelerde üretilen natürel zeytinyağları, ambalajlama yapılana kadar çeşitli tanklarda depolanmaktadır.
– Değişik kalite ve özellik gösteren yağların sınıflandırılması ve oluşturulan sınıfların birbirlerine karıştırılmaksızın depolanabilecekleri olanakların hazırlanması, gerekmektedir.
– Depolama öncesi yapılan sınıflandırma aşamasında, genellikle yağın serbest asitliği ve duyusal özellikleri test edilmekte ve bu test sonuçlarına göre depolanacak yağ sınıfları oluşturulmaktadır.
– Hidrolitik bozulma sonucu yağda serbest yağ asitleri artar. Yağ kalitesi ve sınıflandırması değişebilir.
– Aksi koşullarda düşük kalitedeki yağların yüksek kaliteli yağlarla karıştırılması, yüksek kaliteli yağların da kalite kaybına neden olmaktadır.
– Bu nedenle işletmelerde beklenen kalite grubu sayısına göre, yeterli kapasite ve sayıda depolama bölümlerinin oluşturulması gerekmektedir.
– Dökme olarak da adlandırılan, ambalajlama öncesi büyük miktarlardaki zeytinyağının depolanmasında tanklar kullanılır. Bu tanklar iki tiptir:

– Yeraltı sarnıçları (tankları)
– Yerüstü tankları (metal tanklar)

– Depolamada kullanılacak bu tanklar kısaca şu özellikleri taşımalıdır:

  1. Tanklar sıvı geçirgenliği olmayan malzemelerden yapılmış olmalıdır.
  2. Tankların imalinde yağa karşı fiziksel ve kimyasal olarak stabil nitelikteki malzeme kullanılmalıdır.
  3. Yağın tat ve kokusunu olumsuz etkileyecek unsurları bünyesine almamalı, oksidasyona neden olacak metalleri içermemelidir.
  4. Hava ve ışığa karşı zeytinyağını korumalı, sıcaklık değişken olmamalı, tercihen 15oC civarında depolamayı mümkün kılmalıdır.

2. Depolama Yöntemleri

Yeraltı Sarnıçları (Tankları)
Genellikle taş ve çimentodan inşa edilip taban ve duvarları izolasyon maddeleriyle kaplanmaktadır.

İzolasyon maddeleri:
– Zeytinyağıyla doğrudan temas edeceği için oksidatif faaliyete izin vermemeli,
– Aside dayanıklı olmalı, kolay temizlenebilmeli, kolay uygulanabilmeli, bakteri faaliyetine izin vermemeli, ekonomik olmalıdır.
İzolasyon malzemesi olarak emayeli karo ve fayans yaygın olarak kullanılmakla birlikte, cam ve epoksi reçineler de kullanılmaktadır.

Yeraltı Sarnıçları (Tankları)
– Uzun süreli depolama sırasında, sarnıçların tabanında zeytin meyvesinin etinden kaynaklanan pulp maddeleri de içeren, tortulu bir su fazının toplanması söz konusudur.

– Bu nedenle yeraltı sarnıçlarının tabanları meyilli bir şekilde inşa edilerek, hem tortulu su fazı ile yağın temas yüzeyinin daraltılması hem de tortulu su fazının kolaylıkla dipten alınabilmesi sağlanmalıdır.
Yeraltı sarnıçlarının tabanında biriken karasu ve ‘pulp’un deşarj işleminin yapılması esnasında yağda oksijen bakımından zenginleştirme meydana gelmekte, bu da oksidatif faaliyete neden olmaktadır.
– Bu durum zeytinyağında önce “tipik düz yağ” (flatting) ve daha sonrada ‘’ransidite’’ şeklinde kalite kaybına neden olmaktadır.
– Bu nedenle deşarj işlemi son derece dikkatli yapılmalıdır.
– Özenle temizlenmiş ve kurutulmuş sarnıçlara yağın aktarılmasından önce sarnıç içinde inert bir atmosfer oluşturmak için CO2 ya da azot gazlarının verilmesi, yağın kalitesini korumak açısından uygulanabilecek etkin bir alternatif olarak düşünülmelidir.
– Bu sarnıçların iç yüzeyinin uygun bir maddeyle ve yeterince kaplanmaları halinde;
– İyi bir depolama sağlarlar, hava ve ışıktan zeytinyağını korurlar.
– Yaz aylarında yüksek sıcaklıktan,
– Kış aylarında yağın donmamasını sağlayarak zeytinyağını 15oC civarında muhafaza ederler, yağlara da çok değerlikli metallerin bulaşmasını önlemektedir.

 Yerüstü Tankları (Metal Tanklar)

– Geleneksel yeraltı tanklarının yapılmasında karşılaşılan zorluklar nedeniyle bunlara alternatif olarak daha basit ve kullanımı daha kolay yerüstü tankları imal edilmiştir.
Yapılan çalışmalar, zeytinyağının kalitesini en iyi koruyarak muhafaza etmek için en kullanışlı malzemenin paslanmaz çelik tanklar olduğunu göstermiştir.
Toprak üstündeki metalik tanklarda yapılan depolama sırasında da yağın ışık ve hava ile teması önlendiği gibi, tankların paslanmaz çelikten yapılmış olmaları nedeniyle, yağda metal bulaşıklığı da oluşmamaktadır.
– Çoğunlukla paslanmaz çelikten yapılan, ya da diğer malzemelerden yapılıp zeytinyağı ile temas eden yüzeyleri inert karakterli cam, reçine, emaye ya da boyalarla sırlandırılmış yerüstü depolama mevcuttur.
– Tankların tabanları küresel ya da konik bir formda yapılarak, deponun dibine çöküp bir katman oluşturan karasu ve posadan oluşan karışımın gerektiğinde tahliye muslukları vasıtasıyla alınması kolaylaştırılmıştır
– Ancak metal tankların sıcağa karşı kötü bir yalıtkan olan metallerden yapılmış olması, özellikle sıcak yaz dönemlerinde yağların içinde bulundukları ortamın sıcaklığından korunamamasına ve yağın sıcaklığının 15oC’nin üstüne çıkmasına neden olmaktadır.
– Oysa sıcaklık yağda oluşan oksidatif tepkimeleri en fazla etkileyen ve hızlandıran bir faktördür.
– Bu nedenle sağlıklı bir depolama için, natürel zeytinyağlarını depolamada kullanılacak tankların, dış ortam sıcaklığını yağa aktarmayacak şekilde mutlaka izole edilmesi gerekmektedir.
– Tankların yerleştirildiği işletme bölümlerinde, yağda yabancı tat ve koku oluşmasına neden olabilecek başka ürünlerin bulunmamasına özen gösterilmelidir.
– Çünkü yağlar genel olarak, bulunduğu ortamdaki her türlü tat ve koku verici maddeleri, uçucu bileşikleri ve yağda çözünen maddeleri çok iyi mas etme özelliğine sahiptir.
– Böylesi bir neden sonucu yağda oluşabilecek bir kusur ise ancak, yağın kusursuz bir yağla kupaj (paçallama) edilmesi ya da tam bir rafinasyon işleminden geçirilmesi ile giderilebilmektedir.
– Tüm yağlarda olduğu gibi, natürel zeytinyağlarında oluşan bozulmalar da enzimatik ya da kimyasal tepkimeler sonucu oluşan hidrolitik acılaşma ve oksidatif bozulmalar şeklinde ortaya çıkmaktadır.
– Ancak natürel zeytinyağı söz konusu olduğunda, içerdiği pulp maddelerdeki lipaz grubu enzimlerin aktivitesini yitirmemiş olması nedeniyle, hidrolitik acılaşma oldukça süratli ve baskın bir şekilde oluşmaktadır.
– Çünkü, aslında natürel zeytin yağı üretiminin tüm aşamalarında sıcaklığın 35oC’nin üzerine çıkmaması gerekmekte ve bu sıcaklık derecesi, pulptaki enzimlerin inaktivasyonu için yeterli olmamaktadır.

Depolamada Kurallar

Depolama sırasında depoların taşıması gereken asgari teknik ve hijyenik kurallar

– Depolama ve taşıma sırasında her türlü dış etkenden zarar görmeyecek ve bozulmayacak şekilde korunmalıdır.
– Giyinme yerleri, yatakhaneleri, lavaboları, tuvaletleri, banyoları, idari bölümleri ve dinlenme yerleri zeytinyağının depolandığı yerlerden ayrı olmalıdır.
– Depolar hiçbir zaman amacı dışında kullanılmamalıdır.
– Depolarda havalandırma, sıcaklık ve rutubet; ürün özelliklerine uygun olmalı, depolarda sıcaklığı ve rutubeti ölçen cihazlar bulundurulmalı, bilgiler sürekli olarak kaydedilmelidir.
Depolarda zemin pürüzsüz; duvarlar düzgün, kolay temizlenebilir, sıvası dökülmemiş olmalı, ürünlere olumsuz etkide bulunmayacak özellikler taşımalıdır.

Depoların taşıması gereken asgari teknik ve hijyenik kurallar

-Depo üstü tavan ve çatılar akmayı, sızmayı önlemeli; sıcaklık değişmelerinden etkilenmeyi önleyecek şekilde yalıtımlı olmalıdır.
– Depolarda ve taşıma araç ve gereçlerinde kullanılan alet, ekipman ve malzemeler; temiz, sağlam ve amacına uygun olmalıdır.
– Depo; taşıma araç ve gereçleri, yıkama ve dezenfeksiyona uygun olmalıdır.
– Deponun kapı, pencere ve diğer kısımları her türlü zararlının girmesini önleyecek uygun donanıma sahip olmalıdır.
– Depolara ilk gelen ürün önce, son gelen ürün de en son çıkarılmalı, istenildiği zaman istenilen ürün grubu veya parti çıkarılabilecek şekilde yerleştirme ve istifleme yapılmalıdır.
– Sıcaklık derecesinin sabit olması gereken yerlerde uygun ısı ayarlayıcı cihazlar ve jeneratör bulunmalıdır.
– Tanklar, zeminle temas etmeyecek şekilde belirli bir yükseklikte ve rutubet geçirmeyen uygun malzeme üzerinde depolanmalıdır.

Depolamada kullanılan tankların taşıması gereken özellikler

– Tanklar, sıvı geçirgenliği olmayan malzemelerden imal edilmiş ve kolay temizlenebilir olmalıdır.
– Tank iç yüzeyinin inert olması, böylece yağ ile reaksiyona girmemesi, tat ve koku absorbe etmemesi ve metal içermemesi gerekir.
– Zeytinyağını, hava oksijeni ve ışıktan korumalıdır. Son zamanlarda modern işletmelerde yağın hava ile temasını kesmek için tankın hava boşluğuna azot gazı uygulaması yapılmaktadır.
– Zamanla eksilen azot kontrol edilerek ilave azot verilmekte ve zeytinyağı depolama süresince belirli azot basıncı altında muhafaza edilmektedir.
– Deponun sıcaklığı 10-15°C arasında tutulmalıdır (Bu sıcaklık aralığı bir taraftan yağın oksidasyonunu engellerken diğer taraftan da yağın dumanlanmasını ve yağda kristal oluşumunu engellemektedir.
– Depolanan zeytinyağlarının içinde tortu maddesi; kabın cinsi, çevre şartları ve zamana bağlı yapısal bozukluklar bulunabileceği gibi tat, koku ve görünüşte belirgin hâle gelen değişiklikler olabilmektedir.
– Zeytinyağlarının depolanmasında dikkat edilmesi gereken en önemli husus, yağın sudan ve posadan mümkün olduğu kadar iyi arınmış olmasıdır.
– Acılaşma üzerinde yağın ışık geçiren bir kapta saklanması, ısıl işleme tabi tutulması, metal kaplardan bulaşı, uygunsuz koşullarda depolama gibi faktörler etkilidir.

Zeytinyağının raf ömrü ve saklanması

– Zeytinyağının uygun şartlarda saklanma süresi ortalama 18-24 ay arasındadır.
– Işık alacak şekilde saklanmışsa bu süre bir yıldan azdır.
– Karanlık, ışık geçirmeyen kaplarda, oda sıcaklığından biraz daha düşük, yani serin bir yerde saklanmalıdır.
– Zeytinyağı; bulunduğu ortamdaki her türlü tat ve koku verici maddeleri, uçucu bileşikleri ve yağda çözünen maddeleri absorbe etme özelliğine sahip olduğu için depolandığı materyalin ve ortamın her türlü yabancı tat ve kokudan arındırılması gerekir.
– Soğukta zeytinyağı bulanıklaşır, hafifçe donar.
– İşletmede günlük bazı rutin analizler (serbest asitlik, peroksit sayısı) için küçük bir laboratuvarın bulunması, kalite kontrol açısından gereklidir.
– Asitlik/peroksit sayılarına ve duyusal özelliklerine göre partiler hâlinde sınıflanan natürel zeytinyağları, paslanmaz çelik tanklarda (azot gazı altında) 10-15°C arasında depolanmalıdır.
– Kara sac, galvanizli sac bandonlar, plastik bidonlar, paslı tenekeler kesinlikle kullanılmamalıdır.
– Son yıllarda modern işletmelerde yağın hava ile temasını kesmek için tankın hava boşluğuna azot gazı uygulaması yapılmaktadır. Zamanla eksilen azot kontrol edilerek ilave azot verilmekte ve zeytinyağı depolama süresince belirli azot basıncı altında muhafaza edilmektedir.

Depolama üzerine etki eden faktörler

– Dipteki tortu (tat kusurları- fermente tat, karasu kokusu, çamurumsu, yüksek asitlik ve peroksit sayısı değeri)
– Hava (hızlı oksidasyon için en önemli faktör-ransit tat, yüksek peroksit sayısı)
– Koku (ortamdaki yabancı kokular)
– Aşırı metal içeriği (metalimsi tat, çelik olmayan depo materyali)
– Işık
– Sıcaklık (15°C’nin üzerine çıkılması)
– Zeytinyağları, ambalajlanmadan önce mutlaka filtre edilmeli ve zeytinyağlarının hava ile temas etmemesine özen gösterilmelidir.

Detaylı bilgi için aşağıdaki linke dokunarak PDF olarak kullanabilirsiniz
Zeytinyağının Depolanması
Zeytinyağının Depolanması Sunu

3.3. Zeytinyağının Ambalajlanması 

Zeytinyağında Ambalajlama

-En uygun koşullarda depolama yapılmış olsa bile zeytinyağının perakende satışlar için ambalajlanması sırasında yapılacak hatalara bağlı bozulmaları garanti altına almak mümkün değildir.
-Bu nedenle ambalajlama sırasında da ambalaj materyalinin seçiminden başlayarak, gerek metalik kontaminasyonu ve sıcaklık artışını engellemek,
-Gerekse yağın, hava ve ışıkla temasının engellenmesine daima özen göstermek gerekmektedir.

 İdeal bir ambalajlama için ihtiyaç duyulan başlıca koşulları şöyle sıralamak mümkündür:
-İdeal bir ambalaj malzemesi yağı bünyesine almamalıdır.
-Ambalaj materyalleri toksik etki yapmamalı ve yağa migrasyon olmamalıdır.
-Kaliteyi muhafaza etmeli, sıkıca ve hileleri önleyecek şekilde kapatılmalıdır.
-Oksidatif değişikliklere karşı koruyucu olmalı ve atmosferik oksijenin etkisinden, ışıktan, ısıdan, katalizör olan metallerin etkisinden yağı korumalıdır.
-Basınç ve kırılmaya karşı dayanıklı olmalı; kullanışlı, çekici ustalıkla imal edilmiş olmalıdır.
-Ambalaj materyali ekonomik olmalıdır.

Filitrasyon
-Tüketici ambalajlarına dolum söz konusu olduğunda üzerinde durulması gereken en önemli nokta, ambalajlama öncesi berrak bir görünüş sağlamak üzere yapılan ve parlatma olarak adlandırılan flitrasyon işlemidir.

-Filtrasyonda amaç:
-Üretim sonrası depolanan zeytinyağının, ambalajlanmadan önce içindeki tortu ve yabancı maddeleri temizlemek,
-Neminden arındırmak ve parlak bir görünüm kazandırmaktır.
-Filtrasyon işlemi fiziksel yollarla yapılır.
Günümüzde zeytinyağı filtrasyonunda, toprak filtre ve kâğıt filtre olmak üzere iki çeşit filtre kullanılmaktadır.

 Toprak filtreler

-Toprak filtrede yurt dışından gelen filtre toprağı kullanılarak yağdan yabancı maddeler ve nem uzaklaştırılır.
– Filtre plakaları toprağı dışarıda tutar, yağı süzer ve absorbansı yüksek olan toprak, yabancı madde ve nemi içinde tutar.
-Yağ, toprak filtreden geçtikten sonra parlatma özelliği olan kâğıt filtreden (60 adet) geçer. Filtre edilen yağlar, filtre edilmiş yağların depolandığı tanklara alınır.
-Toprak filtrede yağ, toprak karışımı gözenekli yatay filtre plakalarından geçerken toprak plakaların üzerinde tutunur ve plakaların aralarından süzülerek çıkar.
-Kullanılan toprak özelliğinden dolayı (yüksek absorbans yüzeyi) yağın içindeki partikül, nemli toprağa tutunur.
-Filtreyi kullanıma hazır hâle getirmek için filtre plakalarına ön kaplama yapılır. Böylece giren ham yemeklik zeytinyağının filtreyi kısa sürede tıkaması engellenir.

Kâğıt filtreler
-Toprak filtreden geçen yağ daha sonra plakalı kâğıt filtreden geçer.

-Eğer yağ uzun süre dinlendirilmiş ve berrak hâle getirilmişse direkt olarak kâğıt filtreden geçirilebilir.
-Kâğıt filtrenin çalışma prensibine göre, plakalar arasına sıkıştırılan selülozik yapıdaki kâğıttan geçen yağ, berrak olarak filtreden çıkmaktadır.
-Filtre kâğıdından belli bir akışta geçebilmesi için yağ, pompa yardımıyla basınca kazandırılarak filtre girişine verilir.

Ambalaj ve Ambalajlama

 Ambalajlamanın Önemi

Ambalajdan beklenen temel özellikler aşağıdaki gibi özetlenebilir.

  • İçindeki malı koruma özelliği:
    • Mikrobiyolojik yönden koruma,
    • Nem ve atmosferik etkilerden koruma,
    • Çarpma, ezilme gibi mekanik etkilerden koruma.
  • Depolamayı kolaylaştırıcı etkisi:
    • Üst üste yığılabilme,
    • Depo içinde kolayca yer değiştirebilme,
    • Ayırt edilmesinin kolay olması.

 Ambalajdan beklenen temel özellikler

  • Taşıma ile ilgili özellikler:
    • Mamulleri bir ada tutması,
    • Nakil aracına kolayca yüklenip boşalması,
    • Akma, dökülme, patlama, dağılma vb. gibi yönlerden güvenli olması.
  • Pazarlama ile ilgili özellikler:
    • Satış sırasında göze çarpıcı ve tüketiciyi cezbedici bir görünümde olması,
    • Depolama sırasında ve satış yeri rafında az yer kaplaması,
    • Tüketiciye içinde bulunan ürün hakkında fikir veren bir görünümde olması,
    • Yasal kurallar ve kısıtlamalara uygun olması.
  • Tüketici açısından:
    • Çekici bir görünümde olması,
    • Kullanışlı ve kolay açılıp/kapanabilir şekilde olması,
    • İçindeki ürün hakkında gerekli bilgileri içermesi.
  • Çevreye etkisi açısından:
    • Kullanıldıktan sonra atıldığında kimyasal ve biyolojik yönlerden çevre kirlenmesine neden olmayacak malzemelerden yapılmış olması,
    • Büyük çöp yığınları oluşturarak yok edilmesi için büyük masraf gerektirmemesi,
    • Kimyasal yoldan parçalanarak veya yeniden aynı ambalaj materyalinin yapımında kullanılarak değerlendirilmesi.

-Zeytinyağı sektöründe çok çeşitli özelliklerde ambalaj çeşitleri, kapak ve kapüşon gibi oldukça zengin çeşitlerde yardımcı malzemeler kullanılmaktadır.
-Zeytinyağı ambalajlamada teneke, cam, pvc, polyetilen ve özel kaplanmış karton kutulardan yararlanılmaktadır.

Detaylı bilgi için aşağıdaki linke dokunarak PDF olarak kullanabilirsiniz
Zeytinyağının Ambalajlanması
Zeytinyağının Ambalajlanması Sunu

 

Hizmet Talep Formunu Doldurmak İçin Aşağıdaki Linke Dokunuz

Olivasa Eğitim  Danışmanlık Talep formu
Lütfen info@olivasa.com.tr mail adresine yollayınız