2. ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ DANIŞMANLIĞI

Zeytine Dair Danışmanlık Bilgilerini incelemek  İçin Aşağıdaki Linke Dokunuz

Zeytine Dair Olivasa Eğitim Danışmalık Hizmet Bilgileri
Lütfen taleperlinizi info@olivasa.com.tr mail adresine yollayınız

35 Yıllık sektörel tecrübesini sizlerle paylaşmanın haklı gururu ile bildiklerimizi paylaşmak üzere çalışmalarımıza devan etmekteyiz.

  1. Zeytin Yetiştiriciliği
  2. Süper Entansif (Sık Dikim) Zeytin Yetiştiriciliği
  3. Zeytin Fidanı Yetiştiriciliği
  4. Zeytin Çeşitlerimiz
  5. Zeytin Bahçelerinin Tesisi
  6. Zeytin Bahçelerinde Sulama
  7. Zeytin Bahçelerinde Gübreleme
  8. Zeytin Bahçelerinde Hasat
  9. Zeytin Bahçelerinde Budama
  10. Zeytin Bahçelerinde Zirai Mücadele

1. Zeytin Yetiştiriciliği

Ülkemizdeki zeytin ağaçları bir yıl çok, izleyen yıl ise az ürün vermektedir. “Periyodisite” denilen bu olgu üreticiler tarafından “var yılı -yok yılı” olarak bilinmektedir. Periyodisite bir ölçüde zeytin ağacının genetik özelliğidir. Ancak, zeytinin hasat edilme biçimi de periyodisitenin şiddetini arttırmaktadır. Özellikle, ülkemizde hasadın çırparak ya da benzeri şekillerde dallara zarar vererek yapılması gelecek yılın ürününü olumsuz etkileyerek periyodisiteyi arttırmaktadır.
Ayrıca, budama zamanı ve yönteminin, gübrelemenin, sulamanın, toprak ve ağaç bakımının, hasat edilme şeklinin, hasat zamanının ve iklimin periyodisitenin artma veya azalmasına etki ettiği de bilinmektedir. Türkiye’de periyodisitenin verime etkisi çok yüksektir. Yapılan bir araştırma sonucunda Türkiye’de son 20 yılda periyodisitenin etkisinin % 52′ dolayında olduğu bildirilmiştir. Ülkemizdeki Zeytinlerde var yılı veriminin, yok yılı veriminin 5 katı olduğu da saptanmıştır. Zeytin yetiştiricileri üretim sırasında kültürel uygulamalara yeterince önem verdiği takdirde periyodisitenin etkisinin azalması da beklenmelidir. Nitekim sulama, gübreleme, budama vb. kültürel uygulamaların büyük ölçüde yapıldığı İspanya’da zeytinlerde periyodisite sadece % 20 dolayındadır.

Detaylı bilgi için aşağıdaki linkle dokunarak PDF olarak kullanabilirsiniz
Zeytin Yetiştiriciliği

2. Süper Entansif (Sık Dikim) Zeytin Yetiştiriciliği
Günümüzde, yaklaşık 80-100 ağaç/ha’lık dikim sıklığındaki geleneksel (ekstansif) zeytinliklerin verimliliği düşüktür (2.500-3.000 kg/ha). Bu zeytinliklerde, ürün maliyeti (hasat, budama vb.) yüksek, elde edilen gelir ise oldukça azdır.

Yetmişli ve 80’li yıllarda, İspanya ve İtalya’daki zeytinliklerde, açık vazo veya merkezi lider (monocone) terbiye sistemine geçilmiştir. Her iki terbiye şeklinde de ağaçlar, gövde sarsıcılarla mekanik hasada uygun hale getirilmiştir. Söz konusu zeytinliklerde, ha’da yaklaşık 200-400 ağaç yer almaktadır. Daha sonraları, maliyetin daha düşük, verimin (10.000 kg/ha) ve elde edilen ekonomik gelirin ise daha fazla olduğu, daha yüksek dikim sıklıklarının uygulandığı, entansif sistemler kullanılmaya başlanmıştır.
Doksanlı yılların başlarında ise, ilk önce İspanya’da, daha sonra Tunus, Fas, ABD (Kaliforniya), Avustralya, Portekiz, Fransa, Şili ve Arjantin gibi ülkelerde yayılmaya başlayan, daha yüksek dikim sıklıklarındaki zeytinliklerin (1.500 ağaç/ha’dan fazla) hasadının üzüm hasat makineleriyle yapıldığı, yeni bir yetiştiricilik sistemi olan, süper entansif (sık dikimzeytin yetiştiriciliği ortaya çıkmıştır. Sistem aslında 60’lı yılların başında Fransa’da tasarlanmış ve 80’li yıllarda dünya zeytin sektöründe pratiğe uyarlanacağı öngörülmüştür. Hatta hasat makinasının, meyveyi toplarken aynı anda budama da yapması düşünülmüştür.
Başlıca avantajı düşük hasat maliyeti (gövde sarsıcıların maliyetinin yarısından daha az) olan bu sistem, günümüzde dünya üzerinde 30.000 ha’lık bir alanda (% 65’i İspanya’da) kullanılmakta olup, 250.000 ton’luk bir üretim potansiyeline sahiptir.

Detaylı bilgi için aşağıdaki linke dokunarak PDF olarak kullanabilirsiniz
Süper Entansif (Sık Dikim) Zeytin Yetiştiriciliği

3. Zeytin Fidanı Yetiştiriciliği
Zeytin üretim metodları 2 grup altında toplanmaktadır.

A-Vegatatif (Eşeysiz) Üretim
Bu metodun esasını çelik, obur, yumru, sürgün gibi ağaç parçalarının köklendirilmesi oluşturur. Bu metodla her fert kendi irsi vasıflarını devam ettirir.

B-Generatif (Eşeyli) Üretim
Bu metodun esası çekirdekten elde edilen çöğürlerin ve ergin ağaçların aşılanmasıdır. Tohumla üretmede, çoğunlukla nesillerde az veya çok bir açılma görülür.

Dünyadaki zeytin ağacı varlığının %98 ne sahip bulunan Akdeniz sahil şeridinde yer alan memleketlerde yetiştiriciliğin 19. yüzyılın sonlarına kadar kalın dal çelikleri, yumrular ve köklendirilmiş oburlar kullanılmak suretiyle yapıldığı bilinmektedir. 1880 yılından başlayarak özellikle yeni endüstriyel zeytin bahçelerinin kurulmasında kullanılacak vegatatif materyalin, ihtiyacı karşılayamaması genaratif üretim tipinin fidan çoğaltımında ağırlıklı olarak uygulanmasında zorunluluk yaratmış ve bu yolla ihtiyacı karşılayacak çok sayıda fidanı üretmek mümkün olmuştur.

Detaylı bilgi için aşağıdaki linke dokunarak PDF olarak kullanabilirsiniz
Zeytin Fidanı Yetiştiriciliği

4. Zeytin Çeşitlerimiz
Zeytin ağacının büyük bir kısmı Akdeniz ülkelerine ait bulunmakta ve bu ülkelerin sosyal, ekonomik hayatında oldukça önemli bir yer almaktadır.

Ülkemizde ise; kuzeyden başlayarak, Karadeniz, Marmara, Ege, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu Bölgelerine dağılmış 40 ilde zeytin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Dolayısıyla; zeytin Anavatanı olan Türkiye’de geniş bir ekolojiye yayılmış olup büyük bir çeşit zenginliğine sahip bulunmaktadır. Ancak yağlık veya sofralık olarak değerlendirilmeye elverişli çeşitlerin yanında ekonomik önemi olmayanlarda yer almaktadır.
Günümüz zeytinciliğinin en önemli sorunu verimin düşük ve kalitenin istenilen düzeyde olmayışıdır. Oysa iç ve dış pazar standartlarına uygun zeytinyağı ve sofralık zeytin üretimini sağlamak üzere tesis sırasında öncelikli olarak kalite konusuna önem verilmesi gerekir. Özellikleri bilinen çeşitlerle yeni zeytinliklerin kurulması istenmeyen çeşitlerinin yaygınlaşmasını da önlemiş olacaktır.

Detaylı bilgi için aşağıdaki linke dokunarak PDF olarak kullanabilirsiniz
Zeytin Çeşitlerimiz

5. Zeytin Bahçelerinin Tesisi
Yeni tesis edilecek plantasyonların, üretim modellerine ve hedeflerine bağlı olarak yüksek gelir getiren sistemler olması arzulanmaktadır. Özellikle üretim maliyetlerinin düşürülmesi, amacıyla mekanizasyona ve otomasyona dayalı üretim modelleri seçilmelidir. Bahçe tesis edilmeden önce iklim şartları, toprak bünyesi ve strüktürü, sulama suyu kaynağı ve içeriği şartları detaylı şekilde araştırılıp, elde edilen veriler ışığında bahçe tesis edilmeli veya edilmemelidir.

1960’lı yıllarda meyvecilikte yarı bodur ve bodur anaç ve çeşitlerin kullanılmaya başlanmasıyla birlikte, birim alandaki bitki sayısındaki artış, önceki yıllarda görülen düşük verimliliğin azalmasını sağlamıştır. Zeytinde yüksek yoğunluklu ilk dikimler 1970’li yıllarda başlamış, ilk olarak anaç kullanılmadan 100 bitki/ha yoğunluktan 200-300 bitki/ha geleneksel vazo şekilli olarak yükseltilmesiyle başlamıştır. Daha sonra 90’lı yılların ortasında yüksek yoğunluklu (1500-2000 bitki/ha), düşük taç hacimli, doruk dallı ve sürekli verim veren taç formuna sahip  plantasyonlar kurulmuştur.

Detaylı bilgi için aşağıdaki linke dokunarak PDF olarak kullanabilirsiniz
Zeytin Bahçelerinin Teisisi

6. Zeytin Bahçelerinde Sulama
Ağaçların yaşamlarını devam ettirebilmesi, gelişmesi ve ürün verebilmesi için suya ihtiyaçları vardır. Zeytin yetiştiriciliğinin yapıldığı Akdeniz Havzası ülkelerinde yüksek miktarda ve kaliteli ürün elde etmek için mutlaka sulanmalı ve sulama ilkbahar ve yaz aylarında yapılmalıdır.

Zeytin ağacına sulama suyu, çiçeklenme, meyve bağlama, çekirdek sertleşmesi, renk dönüşümünün olduğu dönemlerde, köklerin en yoğun olduğu bölgeye verilmelidir. Zeytin ağaçları susuzluktan etkilendiği kadar aşırı sulamadan da olumsuz yönde etkilenir.
Kısaca, sulamadan beklenen vegetatif gelişme verim ve kaliteye yönelik yararların sağlanabilmesi için; sulamaya uygun kalitede, ağacın suya ihtiyaç duyduğu dönemde, en uygun yöntemle verilmelidir. Yeni kurulacak zeytinliklerin maksimum geliri getirecek ve mevcut teknik imkanlardan yararlanacak şekilde düzenlenmesi gerekir. Uygun toprak ve iklim şartları yanında uygun sulama imkanı da sağlanmalıdır.
Zeytincilikte sulama çeşitli yöntemlerle yapılmaktadır. Bu yöntemlerin seçiminde toprak, iklim, ekonomi, sosyal faktörler etkili olmaktadır. Yapılan çalışmalarda yöntemler arasında farklılıkların çok önemli olmadığı, buna karşılık sulama ile sulanmayan durumdakine göre vegetatif gelişme, ürün miktarı ve kalitesinde önemli farklılıklar olduğu görülmüştür.
Zeytin için en uygun sulama yöntemi, ağaç dikim aralıklarına bağlı olarak,      6-12 m ıslatma çapına sahip küçük yağmurlama başlıklarının kullanıldığı ağaç altı mikro yağmurlama sulama yöntemidir. Uygun topografik koşullarda, karık, tava (çanak) ya da uzun tava sulama yöntemleri uygulanabilir. Kısıtlı su kaynağı koşullarında, damla sulama yönteminin seçilmesi daha uygundur.

Detaylı bilgi için aşağıdaki linke dokunarak PDF olarak kullanabilirsiniz
Zeytin Bahçelerinde Sulama

7. Zeytin Bahçelerinde Gübreleme
Zeytinliklerimizin genellikle meyilli arazilerde yer alması ve bakım tedbirlerinin tam olarak uygulanmaması gibi nedenlerle beslenme problemlerine sık rastlanmaktadır. Zeytin ağaçları diğer meyve türlerine oranla olumsuz koşullara daha dayanıklı olmakla beraber verim ve kalite düşmesi gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Beslenme problemleri olarak tanımlayabileceğimiz durumlar;
—Besin elementlerinin noksanlığı
—Besin elementlerinin fazlalığı
—Besin elementleri arasındaki dengesizlik.
En çok karşılaşılan sorunlar; noksanlıklar ve besin element dengesizlikleri olup, fazlalıklara oldukça az rastlanmaktadır. Zeytin ağaçları da diğer bitkiler gibi uygun beslenme koşullarında normal ve sıhhatli bir gelişme gösterirler. Fakat gerek besin maddelerinin ortamda yokluğu gerekse ortamda mevcut olduğu halde çeşitli faktörlerin alım üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle bitki normal bir gelişme gösteremez. Dengeli beslenmeyen ağaçlarda ürün miktarı azalır, yağ miktarı ve kalitesi düşer, daneler küçülür, hastalık ve zararlılara mukavemetleri ve soğuğa dayanma güçleri azalır.

Detaylı bilgi için aşağıdaki linke dokunarak PDF olarak kullanabilirsiniz
Zeytin Bahçelerinde Gübreleme

8. Zeytin Bahçelerinde Hasat
Yüksek üretim maliyetleri ve işgücü yetersizliği, zeytin hasadındaki önemli sorunlardır. Yağlık zeytin üretiminde çeşitli hasat makineleri geliştirilmiştir. Ancak sofralık zeytinlerin makineli hasadı hala üzerinde çalışılması gereken bir konudur. Bu nedenle makineli zeytin hasadının geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına ilişkin Türkiye’de ve dünyada önemli araştırmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada zeytin bahçelerinde hasat, olgunluk kriterleri ve makineli hasada ilişkin bilgiler derlenmiştir.

Zeytinin ne zaman ve nasıl hasat edileceği, hem kalite hem miktar ve aynı zamanda işlenmiş sofralık zeytin ve zeytinyağının pazar değeri açısından en önemli faktörler arasındadır (Ferguson, 2006). Altmış yıldır yapılan araştırmalara rağmen, makineli zeytin hasadı henüz ticari bir uygulama değildir. Bunun başlıca iki sebebi vardır. Birincisi, yirmi yaşından büyük ağaçların makineli hasat açısından kötü bir biçimde yüksek boylu olarak şekillendirilmeleridir. İkincisi, sofralık zeytin üretimi için mekanik hasat araştırması, asıl hedef olan işlenmiş ürüne yeteri kadar odaklanmamıştır. Hasat döneminde fizyolojik olarak olgunlaşan ve daha az koparma gücü gerektiren yağlık zeytinler için, hem gövde sarsıcı hem de toplayıcı başlık teknolojisindeki gelişmeler hızla ilerlemektedir. Sofralık zeytinler için mekanik hasat hala gelişme sürecindedir.
Hasat maliyetleri, genel olarak toplam zeytin üretim maliyetinin yarısı kadar hatta düşük kapasiteli küçük ölçekli üreticiler için bu oran çok daha fazladır. Üretim maliyeti, ağacın büyüklüğüne, çeşide ve meyvenin kopma direncine, saatlik işçi ücretlerine, işçilerin tecrübesine, hasatta kullanılan yardımcı aletlere göre farklılık göstermektedir.

Detaylı bilgi için aşağıdaki linke dokunarak PDF olarak kullanabilirsiniz
Zeytin Bahçelerinde Hasat

9. Zeytin Bahçelerinde Budama
Ağaçlara belirli bir şekil vererek düzgün ve kuvvetli bir taç oluşturmak, kaliteli verimi elde etmek amacıyla dal gelişimin teşvik ederek veya engelleyerek verim çağında uzun süre kalmalarını sağlayıp daha kaliteli ve düzenli ürün vermeleri için ağacın bir kısmının veya tümünün yapısını düzenlemek amacıyla ağaçlara uygulanan işlemler olarak tanımlanan budama tek başına önemli bir uygulama olmasına rağmen diğer kültürel uygulamalar ile etkisi tam olarak ortaya çıkmaktadır.
Budamanın amacı enerjinin vejatatif aksamlarla meyve arasında dengeli bir şekilde dağılımını sağlayarak alternansı engellemeye çalışmaktır (Camerini, F. et all. 1999). Bunun yanında verimsiz dönemi kısaltmak, verimli dönemi uzatmak, ağacın yaşlanmasını ve zayıflamasını geciktirmek ve ağaca uygulanacak diğer bakım koşullarının en ekonomik olarak yapılmasına imkan sağlamaktır. Ağacın şeklini muhafaza etmek, kök sistemi ile taç arasındaki dengeyi yaratmak, gelişme ve meyve fonksiyonları arasında bir denge oluşturmak, odun kısımlarının çoğalmasını önlemek, taç kısmına ışık ve hava girmesini kolaylaştırmak, meyve verimindeki farkı azaltmak için uygulanan bir bakım tedbiridir (Uluskan, A.1988). Bu bilgiler ışığında budamanın esas amacının kesme işlemleri uygulayarak verimde süreklilik sağlamak olduğu belirtilebilir.

Detaylı bilgi için aşağıdaki linke dokunarak PDF olarak kullanabilirsiniz
Zeytin Bahçelerinde Budama

10. Zeytin Bahçelerinde Zirai Mücadele

Detaylı bilgi için aşağıdaki linke dokunarak PDF olarak kullanabilirsiniz
Zeytin-Fungal-Hastalıkları

Hizmet Talep Formunu Doldurmak İçin Aşağıdaki Linke Dokunuz

Olivasa Eğitim  Danışmanlık Talep formu
Lütfen info@olivasa.com.tr mail adresine yollayınız